In hoeverre sluit evolutie het christendom uit?
Gemaakt door Martien van Hengel
In hoeverre sluit evolutie het christendom uit?
Allereerst beweren seculiere wetenschappers dat men vanuit biologisch oogpunt niet zonder het gezichtspunt van de evolutie kunnen. Zonder Darwins theorie zijn volgens deze wetenschappers veel zaken niet te overzien en te interpreteren. Gelovige mensen daarentegen hebben de afgelopen 150 jaar niet kunnen instemmen met de evolutietheorie en verzetten zich er nog steeds tegen. Vele mensen zien een koppeling tussen evolutie en christendom dan ook als een tegenstrijdigheid. Toch zijn er veel wetenschappers die zoeken naar een harmonie tussen wetenschap (waarin de evolutietheorie overheerst) en geloof.
Theïstische evolutie
Een term die vaak gepaard gaat met een koppeling tussen evolutie en christendom is theïstische evolutie. Vaak zijn dit gelovigen die wetenschap willen beoefenen en niet om de evolutietheorie heen kunnen. Met de theïstische evolutiegedachte maakt het gelovige wetenschappers mogelijk om intellectueel en spiritueel actief te zijn. Op deze manier eren ze God en gebruiken ze de wetenschap om de verborgenheden van de schepping te verlichten. Theodosius Dobzhansky (1900-1975), een aanhanger van theïstische evolutie zei het volgende over of evolutieleer en geloof met elkaar verenigbaar zijn: ‘’ De schepping is niet een gebeurtenis die plaatsvond in 4004 v.C; hij is een proces dat zo’n tien miljard jaar geleden is begonnen en nog steeds gaande is… Komt de evolutieleer in botsing met het godsdienstig geloof? Dat doet hij niet. Het is een misvatting om de Heilige Schrift gelijk te stellen met basisleerboeken voor sterrenkunde, geologie, biologie en antropologie.’’[1]
Vele atheïstische evolutionisten vinden de aanwezigheid van God in de evolutietheorie een doelmisser, want de evolutietheorie is compleet zonder God. Wetenschappers zijn ook angstig om voor theïstische evolutie uit te komen, omdat ze bang zijn voor kritiek van andere wetenschappers. Atheïstische wetenschappers vinden dat God niet in de evolutietheorie thuishoort, omdat de context van de evolutietheorie geen God vereist. Veel wetenschappers vinden het christendom en de evolutietheorie dan ook niet verenigbaar, omdat belangrijke heilige teksten niet overeenkomen met de uitgangspunten van de evolutietheorie.
Intelligent Design
Nu zijn er wetenschappers die de onherleidbare complexiteit van o.a. het menselijk lichaam willen verklaren. De evolutietheorie heeft hier namelijk ook geen eenduidig antwoord op en kan de complexiteit van de natuur niet verklaren. Er zijn wetenschappers die de complexiteit willen verklaren, puur uit overtuiging om God te verdedigen tegen de evolutietheorie. Andere wetenschappers willen de complexiteit van de natuur uit wetenschappelijk oogpunt verklaren, ook door middel van een ontwerper. Beide groepen zijn dus aanhangers van de Intelligent Design theorie, hoewel vanuit een andere overtuiging. De Intelligent Design theorie gaat ervan uit dat de complexiteit van de natuur een ontwerper vereist. Zelfs Darwin vond dit een logisch argument.
Echter, de Intelligent Design theorie wordt door veel wetenschappers verworpen, niet omdat ze niet openstaan voor nieuwe theorieën en alleen aan het Darwinisme willen vastkleven, maar hun verwerping is op andere gronden gebaseerd.
Allereerst is de Intelligent Design theorie en haar overtuiging dat de complexiteit van de natuur een tussenkomst van bovennatuurlijke krachten vereist, volgens wetenschappers niet verifieerbaar. Volgens deze wetenschappers is er geen bewijs dat de ingreep van een bovennatuurlijke kracht tot complexiteit zou leiden. Vooral de laatste tijd begint de Intelligent Design theorie aanhangers te verliezen, omdat de wetenschap grote vorderingen maakt op het gebied van gedetailleerd onderzoek naar de genomen van mens en dier. Atheïstische wetenschappers verklaren complexe natuurelementen als het oog veel liever door een stapsgewijze natuurlijke selectie.
Conclusie
Een groot gedeelte van de wetenschappers wil zich dus niet beroepen op een bovennatuurlijke kracht als oorsprong van het bestaan van de aarde en haar natuur. De hoofdreden is dat de tussenkomst van een bovennatuurlijke kracht niet verifieerbaar is. Daarnaast maakt de wetenschap grote vorderingen om de complexiteit van de natuur te verklaren de natuurlijke selectie. Een groot gedeelte van de evolutionisten sluit het christendom dus uit van de evolutieleer, omdat het christendom uitgaat van de tussenkomst van een bovennatuurlijke kracht. Echter, de evolutionisten die vast geloven in het bestaan van God, sluiten een synthese van het christendom en de evolutietheorie absoluut niet uit. Zij geloven in de evolutietheorie én God en verklaren dit door middel van o.a. Intelligent Design. De evolutietheorie op zich sluit het christendom wel uit, omdat de evolutietheorie uitgaat van veronderstellingen van het bestaan en de complexiteit van de natuur zonder inmenging van een bovennatuurlijke kracht.
[1] T. Dobzhansky, ‘Nothing in Biology makes sense except in the light of evolution’, American Biology Teacher 35 (1973):125-29
Gemaakt door Joas Wessels
Maak jouw eigen website met JouwWeb